Hoe werkt mediation?

 

Bij mediation lost u met elkaar een geschil of conflict op, onder leiding van een onafhankelijke en onpartijdige mediator. Meestal hebt u genoeg aan drie tot vijf gesprekken.

Kennismaking
Mediation start met een vrijblijvende kennismaking van een half uur. Daarin kan ik u alles over mediation vertellen en kunt u mij vertellen wat het conflict is dat u via mediation wilt oplossen. We kunnen dan samen vaststellen of u een vervolgafspraak wenst te maken.

Mediation overeenkomst
Na de kennismaking begint de ‘echte’ mediation. Die start met het bespreken en ondertekenen van de mediationovereenkomst. Hierin staan de spelregels voor de mediation en de zaken die u met elkaar wilt bespreken en oplossen. De overeenkomst voldoet aan de kwaliteitseisen van de MfN.

Rol van de mediator
Als mediator zorg ik er uiteraard voor dat alle partijen hun verhaal kunnen doen en zich verdiepen in de belangen van de anderen, ook in die van kinderen als dit aan de orde is. Ik help u om te zoeken naar oplossingen die voor u allen acceptabel zijn en goed werken. Uiteindelijk beslist u zelf welke oplossingen u met elkaar kiest.

Beëindiging van de mediation
Als u samen oplossingen heeft gevonden dan worden die aan het eind van de mediation op papier gezet. In de meeste gevallen lukt het om afspraken te maken en vast te leggen in een vaststellingsovereenkomst. Uit onderzoek is gebleken dat twee derde van alle mediation trajecten succesvol verloopt. Als er toch kwesties zijn die u niet via mediation hebt kunnen regelen, dan kunt u die alsnog voorleggen aan de rechter, bijvoorbeeld via een advocaat.

Praktische informatie over de tarieven en de locatie van de mediation vindt u hier.

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of maak meteen een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.