Kinderen rouwen na een scheiding

Ook kinderen rouwen na een scheiding

Kindermediation de Uitkomst

 

 

 

 

 

Lotte staat voor haar kledingkast en pakt voor de eerste keer haar kleren in om naar het nieuwe huis van haar vader te gaan. Een traan is te zien. Even later is Lotte bij haar vader weer de ouderwets vrolijke meid. Niks aan de hand dus!?

Ook kinderen rouwen bij een echtscheiding, al zijn de signalen bij kinderen anders dan bij volwassenen. Volwassenen praten over het algemeen makkelijker met elkaar over hun gevoelens dan kinderen. Het is belangrijk voldoende aandacht te besteden aan de rouw van kinderen.

Maar hoe doe je dat, als kinderen het minder laten zien en er moeilijker over praten?

Deze randvoorwaarden zorgen voor een veilige omgeving:

 • geef ze een extra knuffel
  * blijf zeggen dat je van ze houd
  * laat zien en voelen dat ze belangrijk voor je zijn
  * maak geen ruzie met je (toekomstige) ex in hun bijzijn.
  * vraag je kinderen niet wie van jullie de liefste is
  * vertel geen negatieve dingen over je ex
  * laat ze geen spionnetje zijn
  * toon oprecht interesses in je kind.

Luisteren is heel belangrijk. Luisteren betekent vaak goed kijken en niets zeggen. Ziet u dat uw kind een emotie toont? Benoem dit en vraag er naar. Met open vragen. In de trant van “Het lijkt wel of je boos bent, mag ik vragen waarom?”, of “Waar ben je verdrietig over?”. Geef uw kinderen vooral de gelegenheid zelf te antwoorden en als er even niks komt is dat ook goed.

Vindt u dat zelf moeilijk? Dan is speciale kindermediation een oplossing. Hierbij gaat een mediator aan uw keukentafel in gesprek met uw kind(eren). Het doel van dit gesprek is een veilige omgeving te maken, zodat uw kind zich veilig voelt te vertellen wat er speelt.